Onze wijnroute door Zuid-Afrika

Speciaal om door deze januarimaand heen te komen, een zomerse blog over Zuid-Afrika. Wij zijn destijds in de kerstvakantie naar Zuid-Afrika geweest en hebben Zuid-Afrika omarmt, van de safari’s tot aan de wijnroutes. Als wijnliefhebber ben je waarschijnlijk al bekend met de Zuid-Afrikaanse wijnen maar omdat Zuid-Afrika als land mij zo heeft verrast, wil ik toch graag mijn wijnervaring met jullie delen. Wij zijn tijdens deze vakantie op sleeptouw genomen door onze lieve Zuid-Afrikaanse vrienden. Zuid-Afrika heeft onze harten gestolen, ontzettend veel indruk gemaakt en ons het mooie van het land laten zien. De potentie maar vooral de vriendelijkheid van de mensen blijft ons nog steeds bij. 

Wij vlogen op Johannesburg en verbleven in de wijk Sandton. Een bezoek aan het indrukwekkende Apartheid Museum en een adembenemende fietstocht door Soweto mochten aan onze trip niet ontbreken. Een restaurant dat wij absoluut aanraden is CHE Argentine Grill in Johannesburg. Op open vuur gegaard vlees en wijn vanuit Argentinië verwacht je misschien niet direct in deze Zuid-Afrika blog maar na onze fantastische ervaring bij dit restaurant wil ik jullie deze tip niet achterhouden. Na onze dagen in Johannesburg zijn wij op Safari geweest in het Krugerpark. Wederom een fantastische ervaring. De big five spotten en aan het einde van de dag een wijntje drinken op het terras uitkijkend over de nijlpaarden in de rivier. Wat wil je nog meer?

Na Johannesburg vlogen wij naar Kaapstad. In Kaapstad hebben wij wederom prachtige wandelingen gemaakt door de stad, de historie verkend en genoten van de natuur. Wij hebben gegeten en mooie wijnen gedronken, dat hadden we wel verdiend na de Tafelberg op én af te hiken. Zowel in de stad maar ook aan de V&A Waterfront zijn genoeg leuke restaurants om neer te ploffen voor een goed glas wijn en lekker eten. Kaapstad is namelijk een en al genieten maar het wordt pas echt gaaf als ik over de wijnhuizen mag beginnen. Allereerst mag een lunch en wijnproeverij bij Buitenverwachting in Constantia niet ontbreken. Dit kan je eventueel met de Uber vanuit Kaapstad doen. Wij zijn vervolgens vanuit Kaapstad met de auto de kust en wijnstreken verder gaan verkennen. 

Waanzinnige wijnhuizen in Stellenbosch

Allereerst, Stellenbosch. Wij verbleven bij Webersburg, onderaan de Helderberg. Wat een prachtige locatie om te overnachten maar ook een geweldig estate om de wijnen van te proeven. Vanuit Webersburg hebben wij de waanzinnige wijnhuizen Guardian Peak, Hidden Valley en Peter Falke Wines bezocht.

wijnroute zuid-afrika


Guardian Peak is ook een absolute aanrader voor het diner. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de wijnvelden, met daarachter de bergen en een geweldige rode gloed van de ondergaande zon tijdens je diner. Bij de Hidden Valley, waar je eveneens een prachtig uitzicht hebt over de wijnvelden vanaf hun heerlijke terras, hebben wij de gave wijnen Hidden Gems, een blend van Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Merlot, en de Blanc Fumé, een 100% Sauvignon Blanc, geproefd. Tot slot zou ik nog aanraden om neer te ploffen in de tuin van Peter Falke Wines waar ik een licht gekoelde Pinot Noir pas echt ben gaan waarderen. Wat een ontspanning zo lekker relaxed in het gras.

Wij zijn vervolgens verder gaan touren door Franschhoek waarbij een bezoek aan Haute Cabrière niet mocht ontbreken. Super leuk om te proeven is de blend van Chardonnay en Pinot Noir. Ga lekker zitten aan één van de picknicktafels en geniet. 

Hemel en Aarde Vallei, van verleiding tot reinheid

Tot slot hebben wij nog de Hemel en Aarde Vallei bezocht. Wat een heerlijke wijntour was dit. Weer heel anders dan Stellenbosch maar absoluut een aanrader! In Hemel en Aarde hebben wij een drietal huizen bezocht, La Vierge, Ataraxia Wines en Creation Wines. Allemaal uniek qua verhaal. Om te beginnen met La Vierge, wines of desire, geeft een creatieve maar ook verleidelijke twist aan haar wijnen. Absolute must om te proberen zijn de Royal Nymphomane, een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, en de Nymphomane, waarbij de blend nog is aangevuld met Malbec. Daarnaast is de 100% Syrah ook echt genieten. Waar de wijnen van La Vierge je verleiden, biedt Ataraxia Wines je een rustgevende kapel waar reinheid centraal staat. Ataraxia Wines biedt heerlijke wijnen waarvan de Sauvignon Blanc en Chardonnay er voor mij uitspraken. Tot slot hebben wij deze prachtige wijnroute afgesloten bij Creation Wines. Door hen zelf omschreven als klein stukje paradijs, en dat is het! Na een mooie route door prachtige landschappen van druivenranken aan weerszijde van de weg met bergen op de achtergrond, kom je bij een huiselijk voelend wijnhuis. De blend van Sauvignon Blanc en Sémillon maar ook de Syrah met Grenache is fantastisch. Wij hebben de proeverij in de wijnkelder gedaan, heerlijk koel om even te ontsnappen aan de brandende Zuid-Afrikaanse zon. 

Zuid-Afrika, haar wijnen, landschap en mensen hebben mij zo ontzettend verrast. Ik kan niet wachten om nog eens terug te gaan en meer te ontdekken van dit prachtige land. Ik hoop jullie te hebben geïnspireerd om meer van Zuid-Afrika te proeven. Geniet en mochten jullie nog tips hebben, laat deze vooral achter! 


Lees ook: De blogs van onze Sommelier "Zien, ruiken & proeven"
Passie en inspiratie, daar draait het bij Little Winery om. Onze Little Winery sommelier vertelt jullie graag meer over onze wijnen en champagnes. Zien, ruiken en proeven. Leer onze wijnen en champagnes beter kennen en proef ook als een echte sommelier.


Comments 0

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Champagne Falmet-Collot Créateur

Met deze fantastische champagnes is er altijd wat te vieren. Gelegen in het Zuiden van de Champagnestreek, Côte des Bar, Champagne Falmet-Collot Créateur.

Brut Tradition
Brut Tradition

Brut Tradition

€29,95

Brut Rosé
Brut Rosé

Brut Rosé

€32,95

Brut Blanc de Blancs
Brut Blanc de Blancs
Sold Out

Brut Blanc de Blancs

€34,95

Brut Blanc de Noirs
Brut Blanc de Noirs
Sold Out

Brut Blanc de Noirs

€34,95

3x Brut Tradition
3x Brut Tradition

3x Brut Tradition

€74,95

Brut Rosé
Brut Rosé

Brut Rosé

€74,95

Château St. Jacques d'Albas

Onze prachtige wijnen van Château St. Jacques d'Albas, komen uit de oudste wijnstreek van Frankrijk, de Languedoc-Roussillon.

La Collection
La Collection

La Collection

€19,95

Albas white
Albas white

Albas white

€14,95

Albas Rood
Albas Rood

Albas Rood

€14,95

Le Petit Saint Jacques Rood
Le Petit Saint Jacques Rood

Le Petit Saint Jacques Rood

€9,95

Le Petit Saint Jacques Wit
Le Petit Saint Jacques Wit
Sold Out

Le Petit Saint Jacques Wit

€9,95

Le Petit Saint Jacques Rosé
Le Petit Saint Jacques Rosé
Sold Out

Le Petit Saint Jacques Rosé

€9,95

Albas Wit & Albas Rood
Albas Wit & Albas Rood

Albas Wit & Albas Rood

€24,95

3x La Collection
3x La Collection

3x La Collection

€49,95